Starptautiskā dzimtās valodas diena

Samīļo savu valodu!

Vai esi, ģimnāzist, dzirdējis par dzimtās valodas dienas aktualitātēm? Varbūt kādu gadu esi piedalījies arī Latviešu valodas aģentūras rīkotajā  domrakstu konkursā, sagaidot šos valodas svētkus?

Starptautiskā dzimtās valodas diena ir 1999. gadā UNESCO izveidota dzimtās valodas piemiņas diena, kuru katru gadu atzīmē 21. februārī. 21. gadsimtā ikviena valoda ir unikāls cilvēces kultūras mantojums, etnosu identitātes pamats. Valodu un kultūru dažādība ir cilvēces un civilizācijas bagātība. Valodas vairs netiek uztvertas tikai kā saziņas avots – valoda ir nacionālās identitātes pamats.

Vispārējās globalizācijas un valodu konkurences apstākļos mūsu uzdevums ir rūpēties, lai ne tikai saglabātu latviešu valodu un nodrošinātu tās lietojumu, bet ir  jāiestājas par tās attīstību.  Katru gadu janvārī tiek pasludināts  gada vārds. Ne visi jauninājumi saglabājas mūsu valodā, bet  tie liecina par sabiedrības ieinteresētību  valodas pilnveidošanā. Piedāvājam ielūkoties 9. klases skolēnu mācību procesā radītajās idejās , svinot savu izdomāto vārdu dzimšanas dienu un meklējot senu vārdu nozīmes.  Samīļosim savu valodu, sakot viens otram pozitīvus vārdus, lietojot pareizas gramatiskās formas!

Skolēnu radītās idejas mācību procesā:

Okazionālismi (1)

Okazionālismi (2)

Vārda dzimšanas diena (1)

Vārda dzimšanas diena (2)

Vārda dzimšanas diena (3)

Apvidvārdi Latvijā