Diskusija ar Eiropas Parlamenta pārstāvjiem par klimata pārmaiņām un vidi

Š.g. 26.novembrī plkst.10.30- plkst.12.30 Bauskas Valsts ģimnāzijas politikas kluba “Jaunie eiropieši”  jaunieši- Meldra Kaktiņa, Keita Kokina, Arta Keita Kūmiņa, Krista Savicka, Marta Sirsniņa, Luīze Straģe, Ance Šastakoviča, Paula Sipoviča – piedalījās EUROSCOLA tiešsaistes diskusijā ar Eiropas Parlamenta pārstāvjiem no Strasbūras par klimata pārmaiņām un vidi. Diskusija bija angļu valodā.

Kopā ar jauniešiem šajā pasākumā piedalījās  politikas kluba vadītāja skolotāja Sarmīte Ābelniece.

Par EUROSCOLA tiešsaistes diskusiju

Skolotāja Sarmīte Ābelniece: “Bauskas Valsts ģimnāzijas “Jaunie eiropieši” pagājušajā mācību gadā izstrādāja vairākus projektus, un par to Eiropas parlamenta vēstnieku skolu organizācija deva iespēju šogad piedalīties tiešsaistes nodarbībā Euroscola no Strasbūras. Bija jāveic arī vairāki mājas darbi: pirmkārt, jāizveido video ar ideju par to, kā varētu uzlabot vidi. Otrkārt, jāizdomā sauklis -kādā pasaulē mēs vēlētos dzīvot, jānofotografē un jānosūta. Treškārt- jāizdomā jautājumi, kurus uzdosim ekspertiem vides aizsardzības jomā.

26.novembrī mūs uzrunāja un visu pasākumu atklāja   Eiropas Parlamenta prezidents Davids Maria Sassoli. Pēc tam ar mums runāja un uz jautājumiem atbildēja Eiropas Parlamenta Zaļo frakcijas vadītāja Heidi Hautala. Dienas otrā pusē ar  skolēniem strādāja un uz jautājumiem izsmeļoši atbildēja cits eksperts- Džakomo Fassina, kurš Eiropas Savienībā ir Vides un veselības komitejas sekretārs. Mums veicās labi, jo varējām saņemt atbildes uz  veseliem 3 jautājumiem, kamēr citu valstu komandas tikai uz 1 jautājumu. Par skolēnu jautājumiem varēja arī balsot-mūsu jautājumi bija ļoti labi atbalstīti, jo ieņēmām 1.-5. vietu balsojumā.”

Krista Savicka, 10.B klases skolniece: “Tiešsaistē es uzdevu jautājumu par vides aizsardzību – ”Vai tiešām varam apgalvot, ka klimatiskās pārmaiņas ir cilvēku izraisīts process, nevis dabiskas pārmaiņas, kas notiek ar zemi neatkarīgi no mums? Kā,piemēram, ledus laikmets.”

Vispārīgi Euroscola nodarbība man šķita ļoti interesanta un visu nodarbību arī cītīgi klausījos runātājos un gudrajos cilvēkos. Uzzināju tiešām daudz jaunu lietu. Tā kā man interesē un pati bieži lasu dažādus rakstus internetā par vides pārmaiņām un globālo sasilšanu, šī tiešsaiste man bija īpaši svarīga. Ikdienā arī mēģinu dzīvot zaļāk, tāpēc bija interesanti uzzināt, ko domā citi cilvēki un kā viņi piekopj zaļāku dzīves veidu. Manuprāt, bija ļoti noderīga aplikācijā, kurā mēs uzdevām jautājumus un varējām lasīt no visas Eiropas cilvēku domas un ieteikumus. Kaut arī bija ļoti daudz skolu un skolēnu, Latvijas pārstāvji, tas ir-  mēs, Bauskas valsts ģimnāzijas komanda, izcēlāmies labā nozīmē – tika vairākas reizes pieminēts mūsu vārds,- par to esmu priecīga un lepna.”

Meldra Kaktiņa, 12.B klases skolniece: “Euroscola bija neticama un neaizmirstama pieredze. Tā bija liela privilēģija sadarboties ar Eiropas Parlamentau un papildināt savus politiskos uzskatus ar diskusiju un debašu palīdzību kopā ar citiem mūsu vecuma jauniešiem no visas Eiropas. Šogad šis pasākums norisinājās attālināti, bet tas noteikti neietekmēja pasākuma norisi, un sajūta bija tāda, ka mēs atrastos Strasbūrā. Pasākuma otrajā daļā mums bija iespēja uzdot savus jautājumus un debatēt par tiem. Neskatoties uz to, ka tēma bija zaļā ekonomika un viss, kas ar to saistās, jautājumi un tēmas variēja ļoti plaši. Sākot no vienkāršiem jautājumiem, ko politiķi domā par globālo sasilšanu, līdz sarežģītu priekšlikumu izteikšanai, kā mazināt globālās sasilšanas radītos bojājumus. Par Euroscola mums paliks ne tikai pozitīvas atmiņas, bet arī pārdomas par to, ko mēs varētu darīt savādāk, lai kļūtu par atbildīgāku ES pilsoni.”

Keita Arta Kūmiņa, 12.B klases skolniece: “Pasākums bija veiksmīgs, jo tika runāts par tiešām aktuāliem jautājumiem – dabas aizsardzību, bet Eiropas Parlamenta pārstāvji bija gatavi komentēt arī jautājumus par citiem tematiem, piemēram, bēgļu problēmām. Pasākums bija ideāli piemērots jauniešiem, jo tieši mums bija iespēja runāt un uzdot rakstiskus jautājumus aplikācijā Slido. Mūsu jautājumi tika novērtēti ar augstu atzinību no citu skolēnu puses, sakrājot visaugstāko” laiku” skaitu, līdz ar to tie tika atbildēti ētarā/ tiešraidē. Mans jautājums par plastmasa piesārņojumu okeānos tika atbildēts. Saņemot atbildi, sapratu, ka šis nozīmīgās ekosistēmas glābšanas process tiek plānots dažādu organizāciju vidū, un tā ir ļoti aktuāla, bet smaga problēma, kas radusies cilvēces attīstības laikā. Mūsu nākotne ir viss, kas notiek mums apkārt, tieši tāpēc man bija svarīgi piedalīties šajā pasākumā, lai saprastu, kā tad īsti notiek darbība augstā instancē un lēmumu pieņemšana, diskutēšana par tiem.”

2021.gada 30.novembrī.