Latvijas Universitāte Bauskas Valsts ģimnāzijā

8.novembra diena Bauskas Valsts ģimnāzijas 11. un 12. klašu skolēniem bijusi interesanta. Ar ko? Latvijas Universitātes students Krists Eriņš ar kolēģiem deva iespēju skolēniem kavēt stundu, reprezentējot savu skolu.

 Diskusija starp studentu un skolēniem noritēja diezgan mierīgi un labā atmosfērā. Prezentāciju sākot, Krists minēja, ka Latvijas Universitāte ir vienīgā klasiskā tipa universitāte Latvijā un tā piedāvā visas iespējamās studiju nozares un zinātnes, kas uzreiz piesaistīja skolēnu uzmanību. LU Akadēmiskais centrs sastāv jau no 3 mājām, kas ir dabas, zinātņu un rakstu māja, kas tiks atvērta jau nākamajā mācību gadā! Kā arī tā ir ietekmīgākā universitāte Latvijā ar lielāko augstskolu bibliotēku, kas strādā 7 dienas nedēļā un 24 stundas dienā. Krists piemin, ka studiju vide ir moderna, kā arī pat viena no lielākajām universitātēm visā Baltijā, protams, tas liek skolēnu acīm mirdzēt, jo tas taču skan brīnišķīgi! Skolēni stāsta, ka uzzinājuši interesantu faktu par fakultāti Raiņa Bulvārī, kas ir – ja studiju laikā students ieiet skolā pa centrālajām trepēm, universitātei nepabeigt. Kā arī students izklāstīja informāciju pat par pieejamajām dienesta viesnīcām, to aprīkojumu, ērtībām un samaksu, par ko skolēni bija šokēti, jo šķita, ka šis prieks būs dārgāks. Skolēniem bija iespēja arī uzzināt par iespējām projekta ERASMUS+ ietvaros, kas piedāvā dažādas apmaiņu studiju programmas ārzemēs un vairākiem mēnešiem, protams, pēc savām interesēm, vēlmēm un spējām. Vēl Krists aizrautīgi stāsta un lepojas ar augstskolas Sporta centru, kas ļoti aizrauj skolēnus, it īpaši skolniekus, kurš piedāvā dažādas intensitātes fitnesa nodarbības, kas sevī iekļauj pat astoņus dažādus sporta veidus, kā arī nakts turnīrus un pat duālo karjeru un piemin savus un citu studentu vārdus: “Sports ir svarīgāks par studijām, tāpēc, ja ir mači vai sporta nodarbības, studiju darbus atļauts rakstīt citās dienās, tas ir – pārcelt.” Par šo teikumu liela daļa klātesošo bija šokēti, jo kas gan ir svarīgāks par studijām? Sports? Šķiet smieklīgi! Skolnieces vairāk ieinteresēja Krista stāstījums par LU Kultūras centru, kurā ir iespēja piedalīties koros, orķestros, dejot tautas dejas, spēlēt teātri, dziedāt ansambļos un dejot folkloras kopās, visas no šīm minētajām aktivitātēm pieejamas vairākās grupās, atkarībā no prasmju līmeņa, kā arī reizēm vecuma. Protams, Krists apgalvoja, ka ļoti svarīgi ir izmantot iespēju un iestāties kādā Latvijas Universitātes Studentu padomē vai pašpārvaldē, ja pēc tā ir vēlme, jo kopā ir trīspadsmit fakultāšu pašpārvaldes un viena lielā Studentu padome.

Kā daudzas prezentācijas, arī šo noslēdza ‘Kahoot’ spēle par saklausīto, uzzināto un redzēto un pirmās trīs vietas ieguva balviņas no pašas universitātes. Diskusijas daļā pēc prezentācijas Krists, atbildot uz jautājumiem, stāsta, ka, viņaprāt, vienīgais ‘mīnuss’ augstskolai ir čīkstošās grīdas, kuras jau drīzumā plānots mainīt. Krists droši arī apgalvo, ka studēt augstskolā ir grūtāk, nekā iestāties tajā, jo daudziem skolēniem šķiet, ka iestāsties augstskolā ir kā liels pārbaudījums, kas ir tuvu neiespējamajam, students stāsta, ka tas nav pat ne tuvu patiesībai, ir vienkārši vajadzīgs gribasspēks! “Kādas ir atšķirības vidusskolai un augstskolai?” zālē izskan jautājums. Tad nu Krists pastāsta: “Augstskolas grafiks dienā ir no 8:30 līdz 18:00, jā, līdz vakaram. Protams, mācību stundas nav četrdesmit minūšu garas, bet gan ir lekcijas, kas ilgst pusotru stundu ar trīsdesmit minūšu pauzēm.” Skolēni no studenta iegūst arī zināšanas par budžeta vietām, kurās var iekļūt, ja visi vērtējumi ir sekmīgi un nav neviena darbu parāda, toties zobārstniecībai budžeta vietu vispār nav, kas dažiem vidusskolēniem lika nokārt galvu lejup.

Krists dažos vārdos raksturo mācības Latvijas Universitātē: “Mācības LU es noteiktu raksturotu kā interesantas, tu sēdi lekcijās un apbrīno pasniedzējus, jo viņi ir visi ir savas lietas pazinēji, kā arī vienmēr nesaprotamo padarīs saprotamu. Pasniedzēji ir universitātes labākā daļa! Protams, tev jābūt apņēmīgam un jāzin, ko vēlies, citādāk mācīšanās process ir daudz sarežģītāks. Lieli ‘plusi’ ir atpūtas telpas visās fakultātēs un ‘klusās zonas’, kurās paužu laikā var izpildīt kādu nepadarītu mājasdarbu vai vienkārši atpūsties no sabiedrības.” Pēc tikšanās Bauskas Valsts ģimnāzijas skolēni ir ļoti gandarīti un ir kā aizsvilušies pēc dzirdētā, nevarot sagaidīt studiju laikus un jaunas iespējas. Katrs ar izvēlētās nozares bukletiņu, vidusskolēni pēc garās un aizrautīgās diskusijas devās tālāk skolas gaitās, bet, kā paši minēja: “Pēc tik interesantas tikšanās un uzzinātās informācijas, ir grūti par to nedomāt un koncentrēties gaidāmajam stundu darbam dienas garumā.”

Kintija Gurkovska (11.b)