Tikšanās ar Izraēlas vēstnieci

Izraēlas vēstnieces stāstījums; Foto: Ivars Bogdanovs (no "Bauskas Dzīve" arhīva)

Izraēlas vēstnieces stāstījums; Foto: Ivars Bogdanovs (no “Bauskas Dzīve” arhīva)

Š.g. 26. martā Bauskas muzejā politikas pulciņa “Jaunie eiropieši” dalībnieki tikās ar Izraēlas vēstnieci Latvijā Šāronu Rapaportu-Palgi un viņas vietnieku Galu Rudihu. Viņa stāstīja par “Hamas” teroristu iebrukumu Izraēlā. Vēstniece ļoti uzsvēra, ka Izraēla vienmēr cīnīsies par visiem saviem pilsoņiem. Viņa pauda, ka galvenais, kas vieno Izraēlas armijas karavīrus, ir apziņa, ka viņiem būs jākaro, lai atbrīvotu Izraēlas iedzīvotājus no gūsta.

Arī varēja apskatīt izraēliešu mākslinieku darbu izstādi “07/10”. Izstāde sastāvēja no 17 dažādu mākslinieku darbiem. Darbi atgādina, ka 2023. gada 7. oktobrī tūkstošiem bruņotu teroristu iebruka Izraēlā un uzbruka iedzīvotājiem. Šajā dienā tika nogalināti vairāk nekā 1200 cilvēku. “Hamas” teroristi un viņu atbalstītāji Izraēlas iedzīvotājus nolaupīja un piespiedu kārtā aizveda uz Gazu.

Uldis Kolužs un Irēna Slesare-Koluža Foto: Ivars Bogdanovs (no "Bauskas Dzīve" arhīva)

Uldis Kolužs un Irēna Slesare-Koluža; Foto: Ivars Bogdanovs (no “Bauskas Dzīve” arhīva)

Pasākumā piedalījās arī Uldis Kolužs un Irēna Slesare-Koluža, kuri kara sākuma brīdī atradās Izraēlā. Viņi pastāstīja par savām sajūtām un pieredzi, kad devās uz Izraēlu 1. oktobrī un piedzīvoja 7. oktobra kara sākuma notikumus. Viņi stāstīja, ka pirmās izjūtas ceļojumā bija pozitīvas. Tobrīd nebija nekādas nojausmas, ka varētu sākties karš. 7. oktobrī aizbrauca uz Jeruzalemi ekskursijā ar autobusu kopā ar tūristu grupu. Tad gidei atnāca informācija, ka noticis terora akts centrā, un informēja, ka ekskursija beidzas. Atgriezties Latvijā izdevās tikai 11. oktobrī ar Lietuvas aviokompānijas palīdzību.

Vēl varēja noskatīties terora uzbrukumā bojā gājušā režisora Jahava Vinera filmu “Zēns”, kas ataino ikdienas realitāti Izraēlas pierobežas ciemos.

Pulciņa “Jaunie eiropieši” dalībniece Diāna Grantiņa

"Jaunie eiropieši" apskata izstādi; Foto: Ivars Bogdanovs (no "Bauskas Dzīve" arhīva)

“Jaunie eiropieši” apskata izstādi; Foto: Ivars Bogdanovs (no “Bauskas Dzīve” arhīva)